Op 16 juni is in het Groningse Blauwestad de eerste SolaRoad Kit in gebruik genomen, een nieuwe toepassing van SolaRoad. De SolaRoad Kit levert energie aan een slimme bank waarmee je een telefoon, tablet of elektrische fiets kunt opladen. De bank heet STOPcontact. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen en wethouder Ricky van den Aker van de gemeente Oldambt namen de duurzame bank in gebruik.

Het STOPcontact is een multifunctionele bank die bestaat uit een slimme en groene combinatie van producten van drie partijen: SolaRoad, Dr. Ten en deFine-it. De energie die door de SolaRoad Kit wordt opgewekt wordt opgeslagen in twee zeezoutaccu’s. Deze accu’s zitten verpakt in een multifunctionele bank. De bank heeft een stopcontact voor het opladen van bijvoorbeeld een mobiele telefoon of tablet. Daarnaast zijn er vier oplaadpunten in een fietsenrek voor de elektrische fiets. Ook heeft de bank een digitaal informatiescherm. De technologie in de bank wordt door deFine-it met elkaar verbonden.
Gedeputeerde Elisabeth Post van de provincie Noord-Holland is blij dat SolaRoad nu ook in Groningen wordt toegepast. “Geweldig om te zien dat de succesvolle SolaRoad door de provincie Groningen wordt opgepakt. Ik feliciteer de provincie Groningen graag van harte met de aanschaf van de eerste SolaRoad Kit ter wereld!”

De SolaRoad Kit
De SolaRoad Kit is een nieuwe ontwikkeling van SolaRoad en bestaat uit vier betonelementen van ongeveer 2,8 x 3,5 meter met daarin zonnepanelen. De SolaRoad Kit levert ca. 3500 kWh per jaar op, dit is genoeg energie voor een gemiddeld huishouden voor één jaar. De kit kan energie leveren voor bijvoorbeeld wegverlichting, verlichting van een etalage, verwarming, een wifi- punt of een oplaadpunt voor elektrische fietsen of mobiele telefoons