Persberichten

11 juli 2014
Eerste element SolaRoad gereed

6 oktober 2014
Werkzaamheden aanleg SolaRoad gestart

22 oktober 2014
SolaRoad in gebruik genomen

PressReleaseSolaRoadOpened_21Oct


Meer informatie en beeldmateriaal
Frequently Asked Questions
Beeldbank


Veelgestelde vragen nav de persberichten van 21 Oct en 12 Nov

Meer uitleg over het bedrag van 3,5 miljoen, de verwachte kosten in de toekomst, de opbrengst en de terugverdientijd.

– De afgelopen 5 jaar is door de initiatiefnemers ruim 3 miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling om zover te komen dat we een pilot op de openbare weg kunnen uitvoeren. Dat betekent dus niet dat de productie en aanleg van dit pilotfietspad 3 miljoen euro heeft gekost, laat staan dat een SolaRoad-fietspad in de toekomst 3 miljoen euro per 100 meter gaat kosten.

– Het fietspad in Krommenie is een eerste pilot, waarmee we praktijkervaring willen opdoen. Prototypes van SolaRoad zijnde afgelopen jaren uitgebreid getest in laboratoria maar de pilot in Krommenie geeft ons voor het eerst de mogelijkheid te onderzoeken hoe het fietspad zich in een echte omgeving gedraagt. Het fietspad is al wel volledig functioneel en wekt dus gedurende de pilotperiode al duurzame elektriciteit op. We verwachten dat dit overeen zal komen met het elektriciteitsverbruik van 2 a 3 (gemiddelde) huishoudens.

– Op basis van de ervaring die we de komende tijd opdoen met deze pilot, gaan we SolaRoad de komende jaren verder ontwikkelen. We verwachten hierdoor over ca. 5 jaar zover te zijn dat we een product hebben dat zich dan in vergelijking met een normale weg in zo’n 15 jaar kan terugverdienen.


Veelgestelde vragen nav het persbericht van 11 juli

Wat kost de pilot?
Het is een publiek-privaat-gefinancierde pilot. Provincie Noord-Holland investeert 1,5 miljoen euro, de andere partijen brengen voor deze pilot samen een vergelijkbaar bedrag in.

Hoeveel energie leveren de zonnecellen in het wegdek?
Op basis van berekeningen en metingen in laboratoria rekenen we op 50-70 kWh/m2/jaar. De pilot op het fietspad gaat uitwijzen hoe dit in de praktijk uitvalt.

Wanneer hebben jullie een commercieel rendabel product?
We gaan er voor toepassing op fietspaden vanuit dat we op een termijn van 3-5 jaar een commercieel interessant product kunnen leveren. Natuurlijk is dat afhankelijk van de resultaten die we uit de pilot krijgen, en hoe het huidige concept het in de praktijk blijkt te doen.

Hoeveel meer gaat SolaRoad kosten dan een regulier fietspad?
SolaRoad gaat weliswaar meer kosten dan een gewoon fietspad of wegdek, maar daar staan inkomsten uit zonnestroom tegenover. Hoeveel de meerkosten gaan worden kunnen we nu nog niet zeggen: we zijn in het pilotstadium zitten en er zijn nog verschillende optimalisatieslagen nodig om tot een helder kostenplaatje te komen. Ons eerste doel is om tot een goede balans te komen tussen meerkosten en energieopbrengsten: de meerkosten moeten zich binnen circa 15 jaar terugbetalen.

Wat zijn de verwachtingen ten aanzien van onderhoudskosten in vergelijking met een ‘gewone’ weg?
Dit is één van de vragen waarop we in de pilot een antwoord op willen krijgen. Bij de ontwikkeling is het uitgangspunt dat SolaRoad voldoet aan dezelfde eisen als reguliere wegverhardingen. We gaan ook uit van onderhoudskosten die vergelijkbaar zijn met die voor huidige verhardingen. Enerzijds kunnen de onderhoudskosten hoger uitvallen omdat vaker en grondiger schoonmaak nodig is. Aan de andere kant worden geprefabriceerde elementen van hoogwaardige materialen gebruikt, met een potentieel langere levensduur dan bijvoorbeeld asfalt verhardingen. Hoe deze balans uitpakt gaan we uit de pilot leren.