Ontwikkelingstraject

SolaRoad wordt stapsgewijs ontwikkeld. Na een technisch-economische haalbaarheidsstudie is in 2010 een eerste prototype ontwikkeld en uitgebreid getest in het laboratorium. De resultaten riepen vragen op en brachten ontwikkelpunten aan het licht, maar waren tegelijkertijd zo veelbelovend dat in 2011 besloten werd om SolaRoad door te ontwikkelen.

Een eerste mijlpaal is het SolaRoad fietspad bij Krommenie als pilot. In oktober 2104 is hier 70 meter SolaRoadĀ gerealiseerd. Het pad werd op 12 november 2014 geopend door Minister Henk Kamp en gedeputeerde Elisabeth Post.

Gelijktijdig met de ontwikkeling van het fietspad zijn er kennisontwikkelingsprojecten op specifieke onderdelen en laboratorium- en veldtesten.

Gedurende het project worden alternatieve opties onderzocht voor zowel de zonnecellen als het glas. Dienen zich tijdens het project nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zonneceltechnologie aan, dan worden die ingepast. Slimme ICT-toepassingen moeten de energieproductie op dagen met veel zonuren zo efficiƫnt mogelijk verdelen voor de momenten zonder of met minder licht. Ook de mogelijke toepassingen voor de opgewekte energie worden in de pilot verder ontwikkeld.

KampenPostfietsen