Het idee

Zou het niet mooi zijn als onze wegen als zonnepanelen werken? En we onze voertuigen kunnen aandrijven met de zonnestroom die dit oplevert? Deze vragen vormden in 2009 het begin van een toekomstbeeld: het grootschalig opwekken van duurzame energie met het zonlicht dat dagelijks op 450 km2 wegdek valt. In 2009 stond TNO op de innovatie-estafette met een open uitnodiging: ‘Droom mee en doe mee’. De provincie Noord-Holland, wegenbouwer Ooms Civiel en technisch dienstverlener Dynniq pakten de uitnodiging op en vormen nu samen met TNO het kernconsortium dat SolaRoad ontwikkelt: het eerste wegdek dat zonlicht opvangt en omzet naar elektriciteit.
Het ultieme doel is de verwezenlijking van de droom dat grote delen van het wegoppervlak in Nederland fungeren als groot zonnepaneel. De opgewekte elektriciteit kan gebruikt worden voor wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en elektrisch rijden.

Doorbraak

Innovator Sten de Wit van TNO: ‘Dit kan een doorbraak betekenen op het gebied van duurzame energievoorziening. Zeker als het wegconcept uitgroeit tot een systeem waarmee de opgewekte elektriciteit wordt getransporteerd naar de voertuigen die over de weg rijden. Stel je voor, energie wordt dan opgewekt op de plaats waar deze nodig is. Dan wordt een grote stap mogelijk richting een energieneutraal mobiliteitssysteem.’